scrollToTop
logo

< Blog

Vino kao ključni sastojak za najlepša jela

3.4.2025

Kuvanje

Slika

Kuvanje sa vinom dodaje jelima slojevitost ukusa, a naše suvo crveno vino sa kombinacijom Vranac i Muskat Hamburg sorti idealno je za pripremu jela bogatog ukusa. Predstavljamo predlog junećeg gulaša sa crvenim vinom kao savršen primer kako vino može obogatiti i naglasiti prirodne arome domaćeg junećeg mesa i začina.

Sastojci:

-              800 g junećeg Bačka mesa (but ili plećka), isečenog na kocke

-              2 kašike maslinovog ulja

-              2 glavice crnog luka, sitno seckane

-              2 čena belog luka, sitno seckana

-              2 šargarepe, isečene na kolutove

-              2 kašike paradajz pirea

-              250 ml suvog crvenog Vučurević vina

-              500 ml goveđeg bujona

-              1 lovorov list

-              1 kašičica dimljene paprike

-              So i biber po ukusu

-              Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

-              U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite komade mesa dok ne dobiju zlatno-braon boju sa svih strana. Izvadite meso i ostavite ga sa strane.

-              U istoj šerpi izdinstajte crni i beli luk. Dodajte šargarepu i paradajz pire, promešajte i kratko propržite.

-              Vratite meso u šerpu, zatim sipajte crveno vino i pustite da se lagano kuva nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a vino pustilo svoje bogate arome.

-              Dodajte goveđi bujon, lovorov list, dimljenu papriku, so i biber. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata, uz povremeno mešanje, dok meso ne postane mekano i sočno.

-              Kada gulaš dostigne željenu gustinu, pospite seckanim peršunom i poslužite uz domaći hleb ili pire krompir.

Savet: Poslužite jelo uz čašu istog vina i upotpunite gastronomski užitak. Prijatno!